Δείτε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Παρότι η ακράτεια ούρων αποτελεί ένα πολύ συχνό σύμπτωμα (και όχι ασθένεια), εξακολουθεί να είναι ταμπού: Οι άνθρωποι αρχίζουν να αντιμετωπίζουν αισθήματα ντροπής, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να αναζητήσουν βοήθεια, ενώ η ποιότητα της ζωής τους γίνεται όλο και χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις τέσσερις γυναίκες άνω των 50 ετών και μία στις δύο υποφέρουν από ακράτεια. Παρακάτω θα δούμε τι ακριβώς είναι η ακράτεια, ποιους αφορά και πώς αντιμετωπίζεται.

Οι μορφές της ακράτειας

Από προσπάθεια: Όταν ένα άτομο γελάει, βήχει δυνατά, σηκώνει ένα βαρύ αντικείμενο ή φταρνίζεται, παρατηρείται διαφυγή ούρων.

Επιτακτική ακράτεια: Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η έντονη και αιφνίδια ανάγκη για ούρηση, που όταν το άτομο δεν προλάβει να πάει στην τουαλέτα, υπάρχει ακούσια απώλεια ούρων. Συχνά συνοδεύεται από συχνουρία.

Ακράτεια από υπερπλήρωση: Είναι η συχνή ή συνεχής απώλεια πολύ μικρών ποσοτήτων ούρων (σταγόνων), καθώς το άτομο δεν μπορεί να αδειάσει εντελώς την κύστη του σε κάθε ούρηση.

Λειτουργική ακράτεια: Αφορά σε κάθε σωματική ή νοητική διαταραχή που εμποδίζει το άτομο να πάει εγκαίρως στην τουαλέτα. Για παράδειγμα, κάποιος έχει αρθρίτιδα και δεν μπορεί να ξεκουμπώσει γρήγορα το παντελόνι του.

Μικτή ακράτεια: Όταν συνυπάρχουν περισσότερες από μία μορφές.

 

Η προσωρινή ακράτεια και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί

·      Ουρολοιμώξεις

·      Δυσκοιλιότητα

·      Εγκυμοσύνη

·      Τοκετός

·      Γήρανση

·      Εμμηνόπαυση

·      Υστερεκτομή

·      Διόγκωση του προστάτη

·      Καρκίνος του προστάτη

·      Απόφραξη στο ουροποιητικό

·      Νευρολογικές παθήσεις

 

Προλάβετε την ακράτεια

Είναι γεγονός ότι η ακράτεια δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί. Υπάρχουν, ωστόσο, χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν στο να μειωθεί ο κίνδυνός εμφάνισής της.

Διατηρήστε ένα σωστό σωματικό βάρος

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ και όξινων τροφίμων, τα οποία διεγείρουν την ουροδόχο κύστη.

Βάλτε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας, που μπορούν να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα, μία ακόμη αιτία της ακράτειας.

Κάντε γιόγκα ή όποια άλλη άσκηση μπορεί να ενισχύει την περιοχή της πυέλου.

Σταματήστε το κάπνισμα.

 

Πότε πηγαίνουμε στο γιατρό

Όταν η ακράτεια ούρων είναι συχνή ή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, μία επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη.

 

Λύσεις στην καθημερινότητα

Υπάρχουν προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ανθρώπους που υποφέρουν από ακράτεια, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, προσφέροντας αίσθηση σιγουριάς. Επιπλέον, για περιπτώσεις ατόμων με ακράτεια και κινητικά προβλήματα ή αναπηρία, υπάρχουν τα υποσέντονα μιάς χρήσης Septona Dry Plus, που είναι ιδιαίτερα πρακτικά και απορροφητικά ώστε να φροντίζουμε τον άνθρωπό μας σωστά και να τον διατηρούμε πάντα στεγνό και καθαρό.

 

Διαβάστε το άρθρο στην πηγή του εδώ

πηγή: http://www.athensvoice.gr/